ZOUTE GRAND PRIX OKTOBER 2021

29 December 2020


Oldtimers Zoute Grand Prix scheuren niet meer alleen door Knokke

ZOUTE GRAND PRIX 2021
Oldtimers Zoute Grand Prix scheuren niet meer alleen door Knokke
Oldtimers Zoute Grand Prix scheuren niet meer alleen door Knokke
Zoute Grand Prix slaat zijn vleugels uit. Behalve Knokke zullen in oktober 2021 ook Brugge en Oostende het decor zijn voor het evenement. ‘Een boost voor het toerisme’, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw.


De Zoute Rally trekt jaarlijks duizenden toeschouwers naar Knokke. Volgend jaar vindt de wedstrijd in Brugge plaats. jve


Knappe oldtimers en blitse sportwagens, ze lokken al sinds 2009 jaarlijks tienduizenden autoliefhebbers naar het mondaine Knokke. Maar voor de twaalfde editie – door corona ging het evenement dit jaar niet door – zullen de bolides van Zoute Grand Prix ook in andere steden te zien zijn.


Zo wordt ’t Zand in Brugge de uitvalsbasis voor de Zoute Rally, een oldtimerrally met een tweehonderdtal wagens. De organisatie kreeg van het Brugs stadsbestuur groen licht om van 6 tot 10 oktober een 4.400 vierkante meter groot tentendorp op het plein neer te ­poten.


Naast Knokke en Brugge zal Zoute Grand Prix ook zijn tenten in Oostende opslaan. Helemaal rond zijn de plannen nog niet maar de organisatie, die begin 2021 de plannen uit de doeken zal doen, heeft wel al een akkoord van het Brugs stadsbestuur op zak. Dat bevestigt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).


‘De organisatie was op zoek naar bijkomende locaties omdat het evenement te groot geworden is voor Knokke alleen. Omdat Zoute Grand Prix heel wat bezoekers en overnachtingen met zich meebrengt, en omdat het een kapitaalkrachtig publiek aantrekt, is dit voor Brugge een interessant evenement. Een opsteker voor het Brugs toerisme na een zwaar jaar, bovendien in de traditioneel kalme oktobermaand’, zegt De fauw.


Hij heeft het over een langdurige samenwerking. ‘Daarbij is het de bedoeling dat vanaf 2022 niet ’t Zand maar wel het nieuwe beurs- en congrescentrum de uitvalsbasis wordt.’


Massa spreiden


Het najaar van 2021 belooft bijzonder druk te worden op ’t Zand, waar van 19 tot 22 september ook de ­finish van het WK tijdrijden ligt. De opbouw voor de Zoute Rally zal onmiddellijk na de afbraak van het wielerdorp van start gaan. In totaal zal de organisatie het plein bijna drie weken inpalmen. ‘Daardoor moeten we ook enkele reeds geplande evenementen verplaatsen, zoals de Student Welcome. Maar er zijn voldoende alternatieve locaties mogelijk’, zegt De fauw.


In Knokke-Heist vertelde burgemeester Leopold Lippens eerder dat zijn gemeente het in de toekomst wat kleinschaliger wil aanpakken. Een gedeeltelijke verhuis van de Zoute Grand Prix lijkt in die plannen te passen. ‘Als gemeentebestuur waren we vragende partij om grote evenementen komende zomer zo veel mogelijk te mijden. De Zoute Grand Prix brengt veel mensen samen, en daarom is het een goed idee om die massa wat te spreiden’, zegt schepen van Evenementen Jan Morbee (GBL).


‘De uitvalsbasis van het evenement en de startlijn liggen wel nog steeds in het Zoute. Dat er andere locaties bij betrokken worden, vinden we zeker niet erg.’